Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet bij? Stuur ons je vraag toe via het contactformulier of door ons een e-mail te sturen. Kijk daarvoor onderaan deze pagina.
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet bij? Stuur ons je vraag toe via het contactformulier of door ons een e-mail te sturen. Kijk daarvoor onderaan deze pagina.
Je kunt je aanmelden via de knop aanmelden in de menubalk of door ons een e-mail te sturen. We nemen dan contact met je op.
Ben je onder de achttien jaar? Dan heb je toestemming nodig van je ouders om mee te kunnen doen.
Je krijgt een unieke kans om eens mee te kijken met het werk van een (hersen)wetenschapper, en je ervaart hoe het is om in een MRI-scanner te liggen. Misschien doe je inspiratie op voor een spreekbeurt of (profiel/sector)werkstuk, en je mag al je vragen over hersenen aan ons stellen.
En wat heel belangrijk is: je helpt ons er enorm mee! Dankzij onze deelnemers komen we steeds meer te weten over de ontwikkeling van het jongerenbrein. Die kennis kunnen we delen ten gunste van jongeren en iedereen die met jongeren te maken heeft. Dat doen we bijvoorbeeld via onze website voor jongeren kijkinjebrein.nl.
Als je meedoet, vragen we je om naar ons lab in Leiden te komen. Een afspraak in ons lab duurt ongeveer 2 tot 3 uur. De precieze invulling verschilt per onderzoek, maar in het algemeen vul je gedurende die tijd vragenlijsten in, lig je in de MRI-scanner en maak je opdrachten op de computer. Vaak doe je ook opdrachten terwijl je in de MRI-scanner ligt. Soms hoef je niets te doen terwijl je in de MRI-scanner ligt, je kan dan filmpjes kijken. Je ligt in totaal ongeveer 45 minuten in de MRI scanner. Eerst mag je uitproberen hoe het is om in een scanner te liggen met de oefenscanner die ook in het LUMC staat.
We vragen je ook of je thuis enkele vragenlijsten wilt invullen. Dat hangt af van het onderzoek waaraan je meedoet. Bij sommige onderzoeksprojecten nodigen we deelnemers uit om na één of een paar jaar nog eens mee te doen aan het onderzoek, zodat we kunnen zien wat er veranderd is in de hersenen. Deelnemers mogen uiteraard elk moment aangeven als ze niet meer willen meedoen.
Ons onderzoek richt zich op kinderen, jongeren en jong volwassenen tussen 6 en 30 jaar.
Vooraf bepalen we met een vragenlijst of je mee kunt doen aan ons onderzoek; deelnemers mogen bijvoorbeeld geen metalen voorwerpen zoals implantaten in hun lichaam hebben. Om zeker te weten dat het MRI-onderzoek veilig kan plaatsvinden, vragen wij alle deelnemers om vooraf aan het onderzoek een veiligheidsvragenlijst in te vullen.
Als we je uitnodigen om naar ons lab in Leiden te komen, maken we een afspraak op een moment dat het jou uitkomt en de MRI-scanner beschikbaar is. Afspraken zijn zoveel mogelijk buiten schooltijden zoals aan het einde van de middag, ‘s avonds en in het weekend.
We zijn altijd op zoek naar deelnemers. Ook als er in een bepaalde periode geen bezoeken aan het lab worden ingepland, kun je je aanmelden. Je komt dan in onze database te staan. We benaderen je dan zodra er weer een nieuw onderzoek start.
Een belangrijk onderdeel van ons onderzoek zijn de MRI-scans die we van je hersenen maken. De scanner die wij gebruiken, staat in het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden.
Het is niet verplicht dat je vader en/of moeder bij een bezoek aan ons lab aanwezig is, maar ze zijn van harte welkom. Er is een onkostenvergoeding beschikbaar voor je komst naar Leiden.
Een MRI-scanner is een hele grote magneet die foto’s maakt van (hersen)gebieden waar veel zuurstof in het bloed zit. De hersenen hebben namelijk zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Hele actieve hersengebieden gebruiken extra veel zuurstof, bijvoorbeeld wanneer je ergens over nadenkt of naar muziek luistert. Het bloed brengt zuurstof naar de hersenen en geeft het zuurstof af op de plekken waar het nodig is.
De magneet maakt de verschillen zichtbaar tussen gebieden met veel en met weinig zuurstof. Daar worden foto’s van gemaakt. Op de foto’s (MRI-scans) kunnen wetenschappers vervolgens zien welke gebieden in de hersenen druk aan het werk zijn, en welke niet.
Het apparaat maakt veel geluid als hij aanstaat, maar met oordopjes en een koptelefoon hoor je daar zo weinig mogelijk van. Het is tijdens het scannen belangrijk dat je stilligt, zodat we scherpe foto’s van je hersenen kunnen maken. Met kussens zorgen we ervoor dat je zo lekker mogelijk in de MRI-scanner kunt liggen.
Tijdens het bezoek aan ons lab in Leiden zijn de deelnemers via de Universiteit Leiden verzekerd. Om de privacy te waarborgen, worden de persoonsgegevens voorafgaand aan het onderzoek gepseudonimiseerd. Dit betekent dat de contactgegevens losgekoppeld worden van de onderzoeksgegevens; beide gegevens worden apart van elkaar opgeslagen en verwerkt. Zo is niet te achterhalen welke gegevens van wie zijn.
Over de resultaten van het onderzoek wordt gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften, waarbij de deelnemers altijd anoniem zijn. De deelnemers ontvangen nadat het onderzoeksproject is afgerond een algemene, anonieme samenvatting over de resultaten van het onderzoek. Daarnaast hebben we voor jongeren artikelen geschreven over de onderwerpen waar we onderzoek naar doen. Je vindt ze op de website kijkinjebrein.nl.