Waarom doen we dit onderzoek

Het BRAINTIME-project is een onderzoek van het Brain & Development Lab naar de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren tussen de 8 en 25 jaar oud. Het Brain & Development Lab is in 2005 opgezet door Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie en op dit moment zijn er 25 mensen werkzaam. Voor meer informatie over de onderzoeksgroep verwijzen we graag naar onze nieuwsbriefwebsite en video

Het BRAINTIME-project is een uniek onderzoek omdat we voor het eerst de hersenontwikkeling van jongeren over langere tijd zijn gaan volgen. In de zomer en het najaar van 2011 zijn in totaal rond de 300 kinderen en jongeren langsgekomen bij ons Brain & Development Lab in Leiden. Deze deelnemers hebben een ochtend of een middag lang allerlei tests gedaan. Met behulp van de MRI-scanner hebben we een kijkje in hun hersenen genomen. Aan het einde van de ochtend/middag kregen de deelnemers een leuke tas met gadgets en een onkostenvergoeding mee naar huis. Het is voor ons van belang dat dit een leuke en leerzame ervaring is voor de kinderen en jongeren, waarbij zij kennis maken met de wetenschap en zien hoe wetenschappers werken.
 
De afgelopen 5 jaar (periode 2011 - 2016) heeft het vervolg (meting 2 en meting 3) van het BRAINTIME onderzoek plaatsgevonden. Er zijn weer veel kinderen en jongeren naar de scanner gekomen en we zijn reuze benieuwd naar de nieuwe resultaten. Zo leren we nog meer over de ontwikkeling van jongeren in de unieke periode van de kindertijd en adolescentie! Het onderzoek is in januari 2016 feestelijk afgesloten met een Braintime Festival in museum Corpus. 
 
Het onderzoek is in zijn geheel goedgekeurd door de commissie medische ethiek aan de Universiteit Leiden. Voor het onderzoek wordt toestemming gevraagd aan de ouders. 

  BRAINTIME, brain change in development

 

 

bg-logo.jpg