Wetenschappers bij het Brain & Development Onderzoekscentrum zijn voortdurend het jongerenbrein aan het bestuderen. Hieronder zie je welke onderzoeken lopen en waar we deelnemers voor zoeken.
Wetenschappers bij het Brain & Development Onderzoekscentrum zijn voortdurend het jongerenbrein aan het bestuderen. Hieronder zie je welke onderzoeken lopen en waar we deelnemers voor zoeken.
We doen steeds nieuwe onderzoeken naar hersenen van jongeren. Deze onderzoeken gaan over schoolprestaties, social media, samenwerken en nog veel meer. Je kunt je altijd opgeven als je tussen 6 en 30 jaar oud bent. We nemen dan snel contact met je op!
De onderzoekers van het RESIST project willen graag begrijpen hoe jongeren van 18 tot 28 jaar van elkaar verschillen als het gaat om sociaal gedrag. We zijn bijvoorbeeld benieuwd hoe jongeren keuzes maken voor anderen, hoe ze over zichzelf denken, hoe ze omgaan met feedback van leeftijdsgenoten en wat voor rol de hersenen spelen bij deze processen. Het RESIST project is in maart 2019 gestart. Wij zoeken op dit moment jongeren tussen 18 en 28 jaar die willen meedoen aan dit onderzoek.
Dit grote tweelingenonderzoek volgt jongeren over de periode van 6 jaar in de leeftijd van 3-9 jaar, of van 7-13 jaar. We onderzoeken hierbij niet alleen de globale veranderingen in de hersenen, maar ook de effecten van genen en verschillen tussen jongeren. Een gedeelte van de ouders heeft namelijk een training gedaan met allerlei tips over opvoeding. Door jongeren over lange tijd te volgen, komen we steeds meer te weten over wat werkt voor wie, kortom, wat jongeren uniek maakt.
Brainlinks is een grootschalig project van het Brain & Development Onderzoekscentrum, waarbij we onderzoeken hoe jongeren omgaan met anderen. In drie jaar tijd zullen meer dan 100 jongeren meerdere keren bij ons langskomen voor een hersenscan en allerlei testen en vragenlijsten.
Hoe beslis je op welke manier je met anderen om wil gaan? Waarom gedraag je je soms anders bij je ouders dan bij je vrienden? Wat is de invloed van je opvoeding op hoe je je gedraagt? Hoe werken en ontwikkelen de hersenen hierbij? Ons onderzoek hiernaar is in volle gang.
Het onderzoek naar zelfbeeld is in 2016 gestart bij het Brain & Development Onderzoekscentrum. De onderzoekers willen graag weten op welke manier ons zelfbeeld precies tot stand komt en hoe dit terug te zien is in de hersenen. Hoe verschillen kinderen, jongeren en volwassenen in de manier waarop ze over zichzelf nadenken? Zijn er speciale factoren die kunnen helpen om een positief zelfbeeld te krijgen? En is het mogelijk om je zelfvertrouwen te trainen? Allemaal vragen waarop een antwoord zal worden gezocht!
Hoe leren we wie we kunnen vertrouwen, met wie we het beste kunnen samenwerken, of met wie we vrienden willen worden? Kunnen we ook leren door te kijken naar anderen? We hopen op deze vragen een antwoord te geven door een kijkje te nemen in het unieke tienerbrein.
Het project ‘Samen Leren’ is in 2016 gestart en onderzoekt in verschillende deelprojecten hoe we samen werken en samen leren. De onderzoekers volgen hiervoor een grote groep kinderen, tieners, en jongvolwassenen om beter te begrijpen hoe sociaal gedrag ontwikkelt tijdens de tienerjaren.