Samen leren

Hoe leren we wie we kunnen vertrouwen, met wie we het beste kunnen samenwerken, of met wie we vrienden willen worden? Kunnen we ook leren door te kijken naar anderen? We hopen op deze vragen een antwoord te geven door een kijkje te nemen in het unieke tienerbrein.

Ons onderzoek

Iedere dag krijgen we te maken met heel veel verschillende situaties met andere mensen; denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden, school, werk, de supermarkt, en nog veel meer. Goed omgaan met mensen kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Dat maakt het heel belangrijk om te leren van andere mensen. Wie kunnen we vertrouwen? Met wie kunnen we goed samenwerken?

Tijdens de tienerjaren verandert er veel in het brein. Zo worden er veel nieuwe verbindingen gelegd en wordt de tienertijd ook wel gezien als een optimale periode voor leren. Is dit ook zo voor sociaal leren?

In het Samen Leren project onderzoeken we hoe jongeren tussen de 9 en 24 jaar leren van en over andere mensen. Om hier meer over te ontdekken gaan wij op zoek naar 150 jongeren die in het najaar van 2018 en voorjaar van 2019 bij ons langs willen komen in het Brain and Development Research Center in Leiden. Deze deelnemers zullen allerlei verschillende spellen en taken gaan doen, en vullen vragen in over bijvoorbeeld hun persoonlijkheid en hoe ze omgaan met vrienden en familie. Daarnaast gaan we met een MRI-scanner kijken welke hersengebieden belangrijk zijn bij het leren samenwerken met anderen. Het is een erg leuke en leerzame ervaring om mee te doen met het onderzoek; zo kan je bijvoorbeeld zien hoe wetenschappers werken!

Wil je meer weten over hoe ons onderzoek in z’n werk gaat en wat MRI inhoudt? Kijk dan eens naar de veelgestelde vragen of bekijk het filmpje hieronder.

Brain and Development Research Center

Het Samen Leren-project wordt uitgevoerd door medewerkers van het Brain and Development Research Center in Leiden. Ons onderzoekscentrum is in 2005 opgezet door Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, en op dit moment zijn hier ongeveer 30 mensen werkzaam die betrokken zijn bij allerlei verschillende onderzoeksprojecten. Het Samen Leren-project is daar één van. Neem een kijkje op de website voor alles over de onderzoeksgroep en de andere onderzoeksprojecten.