BRAINLINKS

Hoe maken jongeren connecties?

Veelgestelde vragen

Meedoen aan BRAINLINKS moet een leuke en leerzame ervaring zijn. Wij vragen de deelnemers van alles over sociaal gedrag, emoties en vriendschappen en de deelnemers krijgen een kijkje in de keuken van de wetenschap.

Wat houdt een sessie in?

We nodigen jongeren uit om deel te nemen aan een onderzoeks-sessie die circa drie uur zal duren. Jongeren zullen daarvan drie kwartier in de MRI scanner liggen, en zullen de rest van de tijd bezig zijn met andere vragenlijsten, taken en spelletjes. Voordat deelnemers de MRI-scanner in gaan, nemen we ze mee naar een zogenaamde ‘oefenscanner’; een oude MRI-scanner die niet meer actief is en waar de deelnemers alvast kunnen ervaren wat er bij een MRI-scan komt kijken voordat ze naar de echte scanner toe gaan. Ze kunnen dan ervaren hoe het voelt om in een MRI-scanner te liggen, wat voor geluid de scanner maakt, en hoe ze in de scanner met de onderzoekers kunnen communiceren. Voordat de deelnemers de MRI scanner ingaan ontvangen zij uitleg over zowel de scanner als de taken die zij in de scanner zullen uitvoeren. Voor goede resultaten is het van belang dat de deelnemers zo stil mogelijk liggen. Onze ervaring is dat dit ook voor jongere kinderen geen probleem is, als er maar voldoende pauzes worden ingelast. Tijdens de opnamen maakt de MRI scanner een hard kloppend geluid. Dit heeft te maken met het aan en uitschakelen van elektromagneten in de scanner. Tijdens het onderzoek dragen de jongeren daarom oordopjes en een beschermende koptelefoon. Na afloop van deelname aan het onderzoek ontvangen de jongeren een onkostenvergoeding en een leuke tas met gadgets. 

Hoe werkt MRI?

Zoals een auto benzine nodig heeft om te rijden, zo hebben hersencellen ZUURSTOF nodig om goed te kunnen werken. Als de hersenen druk bezig zijn, bijvoorbeeld als jij rekensommen aan het maken bent, dan verbruiken de cellen extra veel zuurstof. Als de zuurstof op raakt, dan moet er snel nieuwe zuurstof naar de plek toe gebracht worden waar de hersencellen zitten die aan het rekenen zijn. Dit gebeurt via het bloed. Die veranderingen in de hoeveelheid zuurstof in het bloed kun je meten door FOTO'S te maken van iemands hersenen, terwijl hij in een magneet ligt. Bloed met veel zuurstof heeft namelijk andere magnetische eigenschappen dan bloed waar weinig zuurstof in zit. Zo kun je dan zien welke gebieden in de hersenen aan het rekenen zijn en welke niet. Daar heb je dus een HEEL ERG GROTE MAGNEET voor nodig, zo groot dat iemand er helemaal in kan liggen. Zo’n magneet noemen we een MRI scanner.

 

waarschuwing1. Wanneer je de ruimte binnenkomt waar de MRI scanner staat, zie je dit bord hangen. De scanner is namelijk een gigantische magneet, die alles aantrekt wat van metaal is.

 

 

 

 

mri2

2. Daarom vragen we je om alles van metaal af te doen voordat je in de scanner gaat liggen. Zelf voel je trouwens helemaal niets van het magneetveld. Maar let erop dat je je bankpasje niet mee naar binnen neemt: dat wordt namelijk anders gewist!

mr12

3. Het MRI apparaat maakt een hard kloppend geluid tijdens het maken van de scans. Daarom doen we altijd oordopjes in, en krijg je een koptelefoon op. 

mri4

4. Tijdens het scannen lig je op een soort bed. Over jouw hoofd plaatsen we een helm. Deze helm helpt je jouw hoofd stil te houden tijdens het scannen, zodat de foto's scherp worden.

 

mri5a

5. Bovenop de helm plaatsen we een spiegeltje. Via dat spiegeltje kun je het computerscherm zien dat aan het voeteinde staat. Zo kun je dus op je rug liggend taakjes uitvoeren.

mri5

6. Jij krijgt van ons een alarmbel. Mocht je het ineens niet meer zien zitten, dan knijp je in de bol en wordt het onderzoek meteen gestaakt.

mri7

7. Als je lekker ligt, word je een stukje de scanner ingeschoven. Terwijl jij het taakje uitvoert, neemt de scanner foto's van jouw hersenen in actie.

Wie mogen er meedoen?

Jongeren van 9 tot en met 18 jaar kunnen deelnemen. Jongeren die last hebben van neurologische of (kinder)psychiatrische stoornissen (zoals epilepsie, ADHD, autisme / PDD-NOS, angststoornissen, depressie, leerstoornissen) of daar medicatie voor gebruiken kunnen helaas niet meedoen aan dit onderzoek. Voor het MRI onderzoek is het belangrijk dat jongeren niet claustrofobisch zijn, dus niet bang zijn voor kleine ruimtes. Daarnaast mogen zij geen metalen voorwerpen zoals implantaten in hun lichaam hebben. De MRI scanner maakt namelijk gebruik van een sterk magnetisch veld. Hierdoor kunnen metalen voorwerpen aangetrokken worden of warm worden in de scanner. Om zeker te weten dat het MRI onderzoek geen risico vormt, vragen wij alle deelnemers om (eventueel samen met hun ouders) voor aanvang van het onderzoek een veiligheidsvragenlijst in te vullen.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Dit onderzoek maakt gebruik van speciale apparatuur. Daarom is het noodzakelijk dat de jongeren een dagdeel naar de Universiteit Leiden komen. De MRI meting vindt plaats in het Leids Universitair Medisch Centrum en duurt ongeveer 3 uur. 

Hoe zit het met verzekeringen en persoonsgegevens?

Tijdens dit onderzoek zijn de deelnemers via de Universiteit Leiden verzekerd. Om de privacy van de deelnemers te waarborgen, worden de persoonsgegevens voorafgaand aan het onderzoek gepseudonimiseerd. Dit betekent dat de contactgegevens losgekoppeld worden van de onderzoeksgegevens; beide gegevens worden apart van elkaar opgeslagen en verwerkt. Over de resultaten van het onderzoek wordt anoniem gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Over de resultaten van het onderzoek wordt aan de deelnemers een algemene, anonieme samenvatting verstrekt.

 

Wil je meer weten of heb je geen antwoord op jouw vraag kunnen vinden? Mail je vraag dan gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.