Voor ouders

Meedoen aan BRAINTIME moet een leuke en leerzame ervaring zijn. Wij vragen de deelnemers van alles over leren, emoties en vriendschappen en de deelnemers krijgen een kijkje in de keuken van de wetenschap.

Hoe werkt dat, MRI onderzoek? Het MRI onderzoek duurt circa drie uur. Jongeren zullen daarvan drie kwartier in de scanner liggen. Eerst wordt het taakje uitgebreid buiten de scanner geoefend. Voor een goede beeldvorming is het van belang dat de deelnemers zo stil mogelijk liggen. Onze ervaring is dat dit ook voor jongere kinderen geen probleem is, als er maar voldoende pauzes worden ingelast. Tijdens de opnamen maakt de MRI scanner een hard kloppend geluid. Dit heeft te maken met het aan en uitschakelen van elektromagneten in de scanner. Tijdens het onderzoek dragen de jongeren daarom oordopjes en een beschermende koptelefoon. Op deze pagina staat beschreven hoe MRI onderzoek in zijn werk gaat: hoe werkt MRI onderzoek?

Wie mogen er meedoen? Rechtshandige jongeren van 7 tm 17 jaar kunnen deelnemen. Jongeren die last hebben van kleurenblindheid, doofheid, of neurologische of (kinder)psychiatrische stoornissen (zoals epilepsie, ADHD, autisme / PDD-NOS, angststoornissen, depressie, leerstoornissen) kunnen helaas niet meedoen aan dit onderzoek. Voor het MRI onderzoek is het belangrijk dat jongeren niet claustrofobisch zijn, dus niet bang zijn voor kleine ruimtes. Daarnaast mogen zij geen metalen voorwerpen zoals implantaten in hun lichaam hebben. De MRI scanner maakt namelijk gebruik van een sterk magnetisch veld. Hierdoor kunnen metalen voorwerpen aangetrokken worden of warm worden in de scanner. Om zeker te weten dat het MRI onderzoek geen risico vormt, vragen wij alle deelnemers om voor aanvang van het onderzoek een veiligheidsvragenlijst in te vullen.

Waar vindt het onderzoek plaats? Dit onderzoek maakt gebruik van speciale apparatuur, daarom is het noodzakelijk dat de jongeren een dagdeel naar de Universiteit Leiden komen. De MRI meting gebeurt in het Leids Universitair Medisch Centrum en duurt ongeveer 3 uur. Het is niet noodzakelijk dat ouders tijdens het onderzoek bij hun kind aanwezig zijn, maar ouders zijn uiteraard wel welkom. Na afloop van deelname aan het onderzoek ontvangen de jongeren een vaste onkostenvergoeding van 20 euro en een leuke tas met gadgets. 

Hoe zit het met verzekeringen en anonimiteit? Tijdens dit onderzoek zijn de deelnemers via de Universiteit Leiden verzekerd. In verband met de privacy van de deelnemers, zullen de gegevens die in het kader van dit onderzoek verzameld worden anoniem worden verwerkt. Dat betekent dat de namen losgekoppeld worden van de overige gegevens, zodat niet meer te achterhalen valt om welke jongeren het ging. De resultaten van dit onderzoek zullen gepubliceerd worden in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Zodra de gegevens van het hersenonderzoek uitgewerkt zijn, sturen wij u een samenvatting daarvan toe. Dit kan echter enkele maanden duren.

  BRAINTIME, brain change in development

 

 

bg-logo.jpg