headerhia

WAT IS EEG?

Als verschillende delen in de hersenen met elkaar 'praten', dan geven ze kleine elektrische stroompjes af. Deze stroompjes zijn heel zwak, maar je zou er een lampje mee op je hoofd kunnen laten branden!
EEG Een EEG onderzoek ziet eruit als op de foto hiernaast. Je zit in een gemakkelijke stoel voor een computer met een soort badmuts op je hoofd.
EEG Dit zijn de electrodes. Een elektrode is een klein metertje met een draadje eraan. Voordat we kunnen beginnen, zijn een aantal voorbereidingen nodig.
EEG Eerst plakken we een aantal kleine elektrodes met stickertjes rondom jouw ogen. Daarmee kunnen we straks de bewegingen van jouw ogen meten als jij naar het beeldscherm kijkt.
EEG Dan krijg je een soort badmuts met gaatjes op. In deze "badmuts" komen straks de elektrodes te zitten. We zetten de muts vast aan een band om je kin, zodat hij niet verschuift.
EEG Vervolgens moeten alle gaatjes gevuld worden met een soort gel. Die gel zorgt ervoor dat de elektrode goed contact maakt met jouw hoofd, dwars door al jouw haar heen.
EEG Dat vullen doen we met een plastic spuit. Tot slot pluggen we alle 128 elektrodes in de daarvoor bestemde gaatjes.
EEG Dan kunnen we beginnen met het onderzoek. Jij gaat een paar spelletjes doen op de computer. Met de knoppen op de armleuning van de stoel geef je antwoord.
EEG Als het onderzoek afgelopen is, wassen we de plakkerige gel uit je haar. Als aandenken aan het onderzoek krijg je van ons een printje van jouw eigen hersenstroompjes en een foto van jezelf met de muts op.