headerhia

Zoals een auto benzine nodig heeft om te rijden, zo hebben hersencellen ZUURSTOF nodig om goed te kunnen werken. Als de hersenen druk bezig zijn, bijvoorbeeld als jij rekensommen aan het maken bent, dan verbruiken de cellen extra veel zuurstof. Als de zuurstof op raakt, dan moet er snel nieuwe zuurstof naar de plek toe gebracht worden waar de hersencellen zitten die aan het rekenen zijn. Dit gebeurt via het bloed. Die veranderingen in de hoeveelheid zuurstof in het bloed kun je meten door FOTO'S te maken van iemands hersenen, terwijl hij in een magneet ligt. Bloed met veel zuurstof heeft namelijk andere magnetische eigenschappen dan bloed waar weinig zuurstof in zit. Zo kun je dan zien welke gebieden in de hersenen aan het rekenen zijn en welke niet. Daar heb je dus een HEEL ERG GROTE MAGNEET voor nodig, zo groot dat iemand er helemaal in kan liggen.

fMRI Wanneer je de ruimte binnenkomt waar de MRI scanner staat, zie je dit bord hangen. De scanner is namelijk een gigantische magneet, die alles aantrekt wat van metaal is.
fMRI Daarom vragen we je om alles van metaal af te doen voordat je in de scanner gaat liggen. Zelf voel je trouwens helemaal niets van het magneetveld. Maar let erop dat je je bankpasje niet mee naar binnen neemt: dat wordt namelijk anders gewist!
fMRI

Het MRI apparaat maakt een hard kloppend geluid tijdens het maken van de scans. Daarom doen we altijd oordopjes in. 

fMRI Tijdens het scannen lig je op een soort bed. Over jouw hoofd plaatsen we een helm. Deze helm helpt je jouw hoofd stil te houden tijdens het scannen, zodat de foto's scherp worden.
fMRI Bovenop de helm plaatsen we een spiegeltje. Via dat spiegeltje kun je het computerscherm zien dat aan het voeteinde staat. Zo kun je dus op je rug liggend taakjes uitvoeren.
fMRI Jij krijgt van ons een alarmbol. Mocht je het ineens niet meer zien zitten, dan knijp je in de bol en wordt het onderzoek meteen gestaakt.
fMRI Als je lekker ligt, word je een stukje de scanner ingeschoven. Terwijl jij het taakje uitvoert, neemt de scanner foto's van jouw hersenen in actie.